Odložena primena uredbe o platama za zaposlene u zdravstvu

Bez autora
Jun 28 2012

Vlada Republike Srbije usvojila je juče, na predlog Ministarstva zdravlja, izmenu Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama kojom je predviđeno da ona počne da se primenjuje na obračun i isplatu plata zaposlenih od 1. oktobra, umesto od 1. jula, kako je prvobitno planirano.Imajući u vidu da Vlada koja je u tehničkom mandatu može vršiti samo tekuće poslove, a da je formiranje nove vlade u toku, procenjeno je da je odlaganje primene ove uredbe za tri meseca neophodno kako bi se obezbedili nesmetan rad i funkcionisanje zdravstvenih ustanova, kao i neometano pružanje zdravstvene zaštite građanima, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Odložena primena uredbe o platama za zaposlene u zdravstvuVlada Republike Srbije usvojila je juče, na predlog Ministarstva zdravlja, izmenu Uredbe o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama kojom je predviđeno da ona počne da se primenjuje na obračun i isplatu plata zaposlenih od 1. oktobra, umesto od 1. jula, kako je prvobitno planirano.

Imajući u vidu da Vlada koja je u tehničkom mandatu može vršiti samo tekuće poslove, a da je formiranje nove vlade u toku, procenjeno je da je odlaganje primene ove uredbe za tri meseca neophodno kako bi se obezbedili nesmetan rad i funkcionisanje zdravstvenih ustanova, kao i neometano pružanje zdravstvene zaštite građanima, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Uredba o platama za zaposlene u zdravstvenim ustanovama uvodi radni učinak kao element za obračun plate svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu kako bi se uspostavio sistem nagrađivanja prema rezultatima rada.

U zdravstvenom sistemu taj rezultat rada je bolja zdravstvena zaštita za pacijente, veći obuhvat stanovništva preventivnim pregledima i veća efikasnost u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, što ima za cilj veće zadovoljstvo pacijenata uslugama koje pruža zdravstveni sistem.

Sa druge strane, ova uredba pruža osnov i za to da se za one zaposlene u zdravstvenom sistemu koji ostvaruju bolje rezultate rada plata može i povećati.

Kako je u saopštenju navedeno, promena načina finansiranja predstavlja prioritet u zdravstvenoj politici i opšti interes kako za celokupni zdravstveni sistem, tako i za sve građane koji izdvajaju svoja sredstva za zdravstvenu zaštitu uplatom doprinosa, zbog čega sa pravom očekuju da poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite treba da bude primarni zadatak sistema.

Sve mere koje preduzimaju Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja u zdravstvenom sistemu imaju za cilj pružanje doprinosa boljem zdravlju građana, ali i stvaranju uslova za nagrađivanje prema radu, kao jedinom parametru koji uvodi sistem pravičnosti među zaposlenima u zdravstvu.

Ministarstvo zdravlja će i u narednom periodu preduzimati mere za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu, u skladu sa politikom Vlade u javnom sektoru, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik